אדריכלות בהכחדה – ברוטליזם

אדריכלות ברוטליסטית, או ברוטליזם, הוא סגנון שהרבה אנשים אוהבים לשנוא, יש אומרים שהברוטליזם הוא מוזיקת ​​הטכנו של האדריכלות, חריפה ומאיימת.

הברוטליזם שלא כמו אחיו הגדול, המודריניזם, סובל מיחסי ציבור פחות טובים. הרבה בגלל השם "ברוטליזם" אנשים רבים חושבים שהשם ברוטליזם מתקשר לאדריכלות ברוטלית, כוחנית, אכזרית, זה אכן שם לא טוב לסגנון שיש לראות בו כאמנות,  אבל למעשה השם נובע מהביטוי הצרפתי Béton brut שמשמעו בטון חשוף.

בית יד לבנים – באר שבע – אדריכלים:  יוחנן רטנר ומרדכי שושני – לתמונות נוספות ליחצו

התנועה הברוטלסטית הייתה פופלרית משנות ה-50 עד אמצע שנות ה-70 ונולדה מתוך הצורך לבניה מהירה וזולה בימים שלאחר מלחמת העולם השנייה. התנועה למעשה צמחה מהתנועה המודרניסטית של תחילת המאה ה-20 ויש הסבורים כי  אהבתו  של האדריכל השוויצרי-צרפתי לה קורבוזיה לבטון התחילה למעשה את הברוטליזם.

הברוטליזם ​​זו תנועה אדריכלית נועזת ומרגשת, היא התרכזה באסתטיקה קשוחה הכוללת משטחים מחוספסים וקודרים.עם דגש על חומרים כנים שכבר לא נסתרים מהעין. הבטון חשוף ועם הרבה טקסטורה ולא מכוסה באבן ולא בטיח.

בניין אמדו – טכניון – לתמונות נוספות ליחצו

לאון בלום 2 – חיפה – אדריכלים: שלמה גלעד ודניאל חבקין. – לתמונות נוספות ליחצו

בבניין הנהלת קופת חולים בחיפה – אדריכלות:  מוניו גיתאי וינרויב – לתמונות נוספות ליחצו

המבנים גאומטרים עם איכויות גרפיות מובהקות וצורות גיאומטריות לא מסורתיות יחד עם פשטות אדריכלית וחכמה בחשיבה רחבה לפרטים ולפרטי בניין, חלונות קטנים שקועים המגינים מקרני השמש, וגודלם לא פוגע במסת המבנה,  הכנסת תאורה טבעית המגיעה גם מתקרת המבנה, חשיבה על מרזבי הבניין שהם חלק בלתי נפרד מעיצוב המבנה. וכל זאת בעיצוב כבד ועם הרבה נוכחות. כל אלו לא משאירים אותנו אדישים, חלק רואים במבנים אלו מושכים עד עצם היום, מן פסלים מודרנים פונקציונלים גדולים מהחיים. וחלק אחר רואים בהם מפלצות בטון. (יש גם מעט מפלצות בטון, אבל הם יחסית מעטים בנוף האורבני שלנו).

הפקולטה למדעים מדוייקים ולהנדסה – אוניברסיטת בן גוריון – אדריכלים: אברהם יסקי ויעקב גיל – לתמונות נוספות ליחצו

הברוטליזם אמנם לא צמח כאן, אבל יש בו משהו מאד צברי, משהו מצד אחד מחוספס, גס, שרירי ומצד שני מאד ישיר תכליתי ושורשי. ואולי זה מתחבר לכך שהברוטליזם והמדינה שלנו הניצו באותם שנים, ולמעשה גם מאותה סיבה, כתוצאה ממלחמת העולם השניה. אדריכלים צעירים, אימצו את הסגנון הזה וראו בברוטליזם הכרזת עצמאות ומקום לדחיקת הסגנון הבינלאומי, והאדריכלות הערבית שהיו נהוגים כאן.

בית הכנסת אוהל אהרן – טכניון – אדריכל: אהרון קשטן – לתמונות נוספות ליחצו
ספרית ארן – אוניברסיטת בן גוריון – אדריכלים: מיכאל ושולמית נדלר, שמואל ביקסון ומשה גיל – לתמונות נוספות ליחצו

בארץ ישראל היה צורך בהקמה של מערכת שלמה של מבני ציבור. זו תקופת זמן חשובה מאוד בארכיטקטורה של המדינה הצעירה ולכן אנו רואים מבנים כאלו פזורים בכל הארץ בסיסים צבאיים, בתי חולים, בתי משפט, אוניברסיטאות, תחנות אוטובוס, מרכזי מינהל, חדרי אוכל במרחב הקיבוצי ובתי הבראה שמרביתם הוסבו היום לבתי מלון,ולמעשה מאותו  וכמובן הדיור הציבורי, שמטרתו הייתה ליצור דיור בר השגה לכל תושבי המדינה שהגיעו בעליות בזמן ולאחר מלחמת העולם השניה. זו הייתה לגמרי אדריכלות אידיאלסטית. כל אלו נבנו כולם בסגנון הברוטליסטי האפור והייחודי.

בנין בית הכנסת המרכזי – נוף הגליל – אדריכל: נחום זולוטוב – לתמונות נוספות ליחצו
מוזיאון לשואה ולגבורה – נוף הגליל – לתמונות נוספות ליחצו

הרבה מהמבנים הברוטלסטים בארץ, בהם בקרתי נצבעו בלבן, התקרות חוסו בתקרות אקוסטיות, חלקם אף כוסו בזכוכית . ויש כאלו שפשוט נהרסו או עומדים לההרס.   או כמו שאומרים המבנים עברו התייחסות ברוטלית על ידי מנהלי המבנה, ללא שום חמלה או הגיון למעשה הזה.

בניין הפורום – טכניון – אדריכלים: אריה שרון, בנימין אידלסון ומשה קלטר אדריכל עוזר – לתמונות נוספות ליחצו
בית חולים רמבם חיפה – אדריכלות אריה שרון, אלדר שרון – לתמונות נוספות ליחצו
אוניברסיטת חיפה – אדריכלות : אוסקר נימאייר, שלמה גלעד – לתמונות נוספות ליחצו

אחד המבנים שעמד לההרס הוא אחד המבנים היפים ביותר שנבנו בסגנון זה, בית הבראה "מבטחים" בזכרון יעקב , מבנה שזיכה את מתכננו האדריכל יעקב רכטר בפרס ישראל. בתחילת 2006 המבנה עמד להיהרס ולהפוך לעוד שכונת וילות, ברגע האחרון, המבנה נרכש  על ידי הפילנטרופית ללילי אלשטיין. מכאן יצא לדרך מסע שימור שהביא לתוצאה הסופית המרשימה. לילי חובבת אמנות, הפכה את המקום למלון אלמא המהווה גם מיני מוזיאון, מוצגות בו פרטי אמנות יחודיים בתצוגת קבע ועל גג המבנה נמצאת גם גלריה. מה יקרה בעתיד, כשהמבנה יעבור מיום מן הימים לבעלים אחרים, אלוהים יודע.

מלון אלמה זכרון יעקב – אדריכל: יעקב רכטר – לתמונות נוספות ליחצו.
הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול – טכניון – אדריכל: יעקב רכטר – לתמונות נוספות ליחצו
בית ספר לרפואה חיפה – אדריכלות אריה פרייברגר בשיתוף ישעיהו אילן  – לתמונות נוספות ליחצו

מבנים אלו, הם כאן מאז קום המדינה, הם חלק מההיסטוריה של המדינה. אני מאמינה שההרס שלהם הוא גם איבוד חלק מההיסטוריה שלנו. צריך להבין שהברוטליזם הוא סגנון ארכיטקטורה מודע, יש מאחוריו כוונה והרבה מחשבה ויש לו סיבה טובה להתקיים. צריך לתהות שוב על קנקנו ולבחון מחדש דרך עיניו את השיכון הציבורי, היום שעלויות רכישת דירה הם כבר מותרות ולא דבר בר השגה.

בניין ערית באר שבע – אדריכלים: מיכאל ושולמית נדלר ושמואל ביקסון – לתמונות נוספות ליחצו
מרכזית בת גלים – אדריכלות רוזוב, פיירברג, שרון, אידלסון – לתמונות נוספות ליחצו
חדר אוכל קיבוץ יגור – אדריכלות יוסף אידלמן – לתמונות נוספות ליחצו

 

צילום, תיעוד ושיתוף הם דרך אחת להגן עליו. הברוטליזם מצטלם נהדר וכבר היום רואים את דור האינסטגרם עושה בו שימוש לא קטן,  אני חושבת שחלק מן המבנים האלו צריכים להיות מוגנים כמבנים לשימור, בתל אביב המגמה הזאת כבר מתקיימת. עכשיו נותר שרשויות נוספות יבחנו את הנושא.

מעבדות דנציגר – מרכז מהודר לממציאים – טכניון – אדריכלים : אלפרד נוימן וצבי הקר – לתמונות נוספות ליחצו
בנין מדעי הרוח – אוניברסיטת בן גוריון – אדריכלים: רפי רייפר, אמנון ניב, נתן מגן
קופת חולים לין חיפה – אדריכלות: רכטר זרחי פרי אדריכלים, אדריכל הפרויקט – יעקב רכטר – לתמונות נוספות ליחצו
בית הכנסת ליוצאי עירק באר שבע – אדריכלות: נחום זולוטוב – לתמונות נוספות ליחצו