"אי אפשר לחכות להשראה, צריך להתאמץ ולתפוס אותה"(ג'ק לונדון)
בעסקים כמו בעסקים – פעמים רבות ההזדמנות הראשונה היא גם ההזדמנות האחרונה. חוש הראיה הוא החוש הדומיננטי ביותר אצל האדם והשניות של המבט הראשון מקבעות את תפיסתנו ואת הרגש שלנו כלפי נשוא ההסתכלות.
עיצוב פנים לעסקים – על עסקים – המשקיעים משאבים רבים בתחום הפיתוח והמינוף השיווקי על מנת לאתר לקוחות חדשים ולשמר לקוחות קיימים – לדעת שחזות העסק (חנות, משרד, מסעדה וכד') היא גם אמצעי שיווקי ממדרגה ראשונה. הלקוחות קובעים את דעתם על בית העסק כבר בשניות הראשונות שהם מביטים דרך חלון הראווה, או נכנסים לחדר ההמתנה. בחירת הצבעים, העמדת הריהוט, התאורה, הקומפוזיציה בחלל – כל אלה יוצרים באופן מיידי רגשות חיוביים או שליליים אצל הלקוחות, גם אם הם אינם מודעים לכך.
על מנת למנף מציאות זו לתועלת העסק, כדאי להיעזר בבעל מקצוע מתחום העיצוב, על מנת שידע לתת את המענה הטוב והנכון ביותר שיחבר באופן אופטימאלי את השפה החזותית של העסק, עם התדמית המבוקשת, על מנת להגיע באופן ישיר ללב הלקוחות.
ההשקעה הנבונה והמושכלת בעיצוב פנים נכון היא השקעה אפקטיבית ששכרה בצידה.
היבטים מרכזיים בעיצוב פנים העסק:
קונספט בניית הזהות לבית העסק
עיצוב פנים – על העיצוב להיות מותאם לקהל היעד ולאופי השירות שקהל הלקוחות מצפה לו. הגדרה ראשונית של קהל היעד היא קריטית לבניית ומיתוג החזות העיצובית של כל עסק. ההחלטה על התכנים שבית העסק משדר: חדשנות, יצירתיות, שמרנות, שקיפות, נועזות וכד', תשפיע באופן ישיר על ההחלטות לגבי החזות העיצובית. כך, השפה החזותית שתיבחר עבור משרד עורכי דין או רואי חשבון לא תהיה דומה לשפה החזותית שתיבחר עבור משרד פרסום צעיר ודינמי, או מועדון ריקודים.
תכנון פונקציונלי של בית העסק
לאחר בחירת השפה העיצובית התואמת את התדמית אותה מבקש העסק לשדר, לב ליבו של התכנון הוא בארגון מחדש של מרחבי העבודה. שטחי עבודה ומסחר הם שטחים יקרים שכדאי ורצוי לנצל אותם באופן אופטימאלי ומקסימאלי, תוך מענה מדויק לצרכי העסק.
בתכנון הפנים יש לקחת בחשבון אלמנטים כמו עבודה צוותית מול עבודה יחידנית, אזורי קבלת קהל, אזורי המתנה, שטחי אחסון, שטחי תצוגה ועוד – כל אלמנט יטופל על פי צרכים פרטניים.
מסחור חזותי ותצוגת הסחורה
בבתי עסק בהם מוצגת סחורה – חנויות, אולמות תצוגה וכד' יש לתת את הדעת על הצגת הסחורה באופן שמבליט את היתרונות והאסתטיקה של המוצרים כך שנוצר גירוי שמשמעותו רצון לרכישה. כל חלל הפנים צריך לשדר נעימות ותחושה מזמינה – אלמנטים אלה חשובים הן למען הלקוחות והן למען העובדים. חשוב לזכור שסביבת עבודה נוחה ונעימה היא פרמטר מרכזי בהעלאת תפוקת העובדים.
לסיכום ניתן לומר שסביבת עבודה מעוצבת לעילא – מוקפדת, אסתטית אך יחד עם זאת גם פונקציונאלית – היא הדרך הנכונה לייצר אקלים נוח לתפוקת עובדים גבוהה, כמו גם אקלים נוח וידידותי ללקוחות. אין כאן מעשה קוסמות, אלא הבנה בסיסית של טבע האדם – בית עסק מטופח ומסודר (בניגוד למוזנח ומבולגן) משדר אופטימיות ורצינות. אלוהים, כידוע, נמצא בפרטים הקטנים, ועיצוב הפנים יודע בדיוק להשתמש בפרטים הקטנים האלה לתועלת העסק.
טיפים לשדרוג סביבת העבודה
רמת השירות, רמת המוצר ורמת העיצוב הם הבסיס לתדמית החברה העסקית.
על מנת לייצר תכנון עיצובי נכון, יש להבין באופן מעמיק את תהליך המכירה והצרכים האנושיים.
יש לנתח את הסביבה השיווקית הספציפית על מנת לתת מענה חזותי ועיצובי ממוקד.
הגרפיקה היא חלק אינטגראלי של השפה החזותית – יש לעשות בה שימוש מושכל.
כדאי לייצר, ככל שניתן, תחושת מרחב, אווריריות ופתיחות בבית העסק.
בהצלחה !!!