" כל העולם במה, וכל בני האדם הם רק שחקנים הם יוצאים ונכנסים " (ויליאם שקספיר)
לבנות וילה זה בדרך כלל פרוייקט של פעם בחיים. לפעמים פעמיים. מצד אחד' זה אומר שבמרבית המקרים אתם חסרי נסיון לחלוטין ומצד שני' יש תחושה שמוכרחים להצליח בנסיון הראשון וזה יכול להלחיץ. בחירה נכונה של אדריכל טוב ומעצב פנים שיעבדו בהרמוניה הוא המפתח להגשמת החלום הזה. הם יחסכו לכם בהוצאות,ימצאו פתרונות עיצוב יעילים ויהפכו לכם את תקופת הבניה לחוויה יצירתית במקום למלחמה בקבלנים וספקים.
עיצוב וילות – בדרך כלל זה מתחיל אחרי שקניתם מגרש ויש לכם בראש, או עדיף בכתב, רשימה של הצרכים והרצונות. גם התקציב פחות או יותר ידוע. אז מה עושים עכשיו? איך הופכים את תהליך הבניה לתקופה של יצירתיות ומיצוי, ולא של מתחים ומאבקים? איך אפשר ליהנות מהדרך ועדיין להגיע לקו הגמר בתחושה טובה ועם תוצאה רצויה.
השלב הראשון – בחירת אדריכל ובחירת מעצב פנים
לפני הכל, הוא בחירה של אדריכל ושל מעצב פנים. זו הבחירה שעליה יקום ויפול הפרוייקט כולו. בעלי המקצוע האלה הם שני חצאים המרכיבים שלם ועלותם היא מרכיב נמוך יחסית בעלות הכוללת של התקציב והיא פתח לחיסכון משמעותי. מתכננים טובים ימקסמו את המרחב והחלל ולרוב ימנעו טעויות שעלות תיקונן יעלה לפעמים כחצי משכרם. זה שיקול שווה.
אדריכל
אדריכל טוב הוא בעל הכשרה של חמש שנים, וביכולתו לתכנן את המבנה מאלף עד תו, ולהתייחס גם לנתוני הסביבה, כשהוא מביא בחשבון תקנות וחוקי בניה.
כמו כן ביכולתו לפעול מול הרשויות, ומול כל ההגשות של הרשות המקומית, לקבלת טופס 4. מרבית האדריכלים לא מתעסקים בעיצוב פנים, אלא רק במעטפת. אדריכל שידרוש מכם 50 אחוז מהסכום לתכנון ו-50 אחוז לעיצוב פנים, יקדיש תשומת לב גם לתחום זה. אחרת, מומלץ לשכור מעצב פנים.
מעצב פנים
עיצוב וילות על ידי מעצב פנים הוא מי שלמד שנתיים-שלוש, ויכול לשנות מבנה פנימי של בית, מבלי לגעת בקונסטרוקציה, הדורשת טיפול של קונסטרוקטור בלבד. מעצב פנים לא זקוק לאישורים של רשויות. תפקידו של הוא לחלק נכון את החלל הפנימי ולכן עליו להיות שותף כבר לשלב הסקיצות של האדריכל. הגישה שלו היא גם עיצובית וגם פונקציונאלית, הרבה יותר מאשר אצל האדריכל. זה השלב בו הוא יתמקד בגבהים של תקרות, או רוחב חלונות ודלתות. הוא יתן פתרונות מקצועיים לתשתיות כמו חשמל, אינסטלציה והנמכות גבס למיזוג. בהמשך הוא יתכנן את פרטי הריהוט והנגרות, ספציפית לבית, כולל פתרונות שיתבררו בהמשך כיצירתיים ויעילים. הוא יבחר את חומרי הגלם לשלב הפיניש, כמו ריצוף, חיפוי וצבעים וילווה את התהליך עד לביצוע. לקינוח הוא גם ילביש את הבית בווילונות, שטיחים, טפטים ועוד על פי היצירתיות והתקציב.
לפני שאתם בוחרים את שני בעלי המקצוע הללו מומלץ:
- להיכנס לאתרים שלהם ולראות את הסגנון ואת העבודות. בשלב שני כדאי לבקר במשרד שלהם ואם אפשר גם בביתם הפרטי. זה נותן תמונה רחבה על טעמם ואופי עבודתם.
- חשוב לבדוק שהאדריכל מופיע ב"רשם האדריכלים והמהנדסים". יש מעצבים והנדסאי אדריכלות המציגים עצמם כאדריכלים והם אינם כאלה. רצוי לברר מה מידת ההיכרות שלו עם הוועדה לתכנון ובניה במקום מגוריכם. היכרות טובה עשויה לקצר הליכים וקבלת אישורים.
- הטיפ החשוב ביותר – כימיה טובה בין האדריכל למעצב הפנים. שני אלה הולכים לעבוד יחד ובהרמוניה וללוות אתכם חודשים טובים ולפעמים גם שנים. שיתוף פעולה טוב יהיה המפתח להצלחת הפרוייקט. די שתבחנו פרויקטים שנעשו רק בעזרת אדריכל וללא מעצב פנים, כדי להבחין בהבדל.
השלב השני – בחירת קונסטרוקטור
איש המקצוע הבא שתרצו הוא הקונסטרוקטור. זה האיש שיכול לחסוך לכם בעלויות ורצוי לסגור איתו מראש על חומרי הבניה, כדי לא ליצור פערים בעלות התכנון של הקונסטרוקציה, ומסגרת התקציב תישאר הגיונית. בדרך כלל אדריכל טוב יכול להמליץ על קונסטרוקטור טוב איתו הוא עובד.
השלב השלישי – מפקח הבניה.
ועכשיו למנצח על התזמורת כולה – מפקח הבניה. אין לזלזל בחשיבותו של האיש הזה, שילווה את כל התהליך ויחסוך לכם כאבי ראש גם בעת הבניה וגם אחריה. המפקח יתמחר את עלויות הבניה לפני תחילתה ואם תהיה חריגה אפשר יהיה לתכנן עם האדריכל היכן לקצץ ולחסוך. הוא ידאג לאיכות הבניה והחומרים, יעקוב אחר כל שלב ויאשר אותו ויחסוך צרות כמו רטיבויות בקירות, ושאר תקלות וכשלים, בבניה ולאחריה. הוא יתאם את העבודה מול קבלני המשנה, חשמלאים, אינסטלטורים, נגרים, אוטמים ויבטיח שימלאו את כל הדרישות שנקבעו מראש. בעלי מקצוע מכבדים מפקח כזה ולא יוכלו לסבן אותו, כמו שקורה לעיתים למי שאינו מבין. הוא גם יתן את אישורי התשלום אחרי כל שלב שבוצע לשביעות רצונו, ויחסוך מכם התנהלות מול ספקים ושירותים, שילחצו אתכם לשלם לפני תום העבודה.
אם בכל זאת החלטתם לצאת לדרך ללא מפקח בניה, יש לקוות שלא תצטערו על כך, אבל עדיין כדאי להוציא כמה שקלים ולהצטרף לתכנית הליווי לבונים ולמשפצים של מרכז הבניה בגעש. שם תוכלו לקבל תמחור לעלויות ולפחות לדעת לאיזה עומק של בריכה אתם קופצים.
בהצלחה!!!